Brood In Ei Dopen En Bakken: Een Heerlijk Ontbijtrecept!

Brood In Ei Dopen En Bakken: Een Heerlijk Ontbijtrecept!

How To Make Eggy Bread

Keywords searched by users: brood in ei dopen en bakken ouderwetse wentelteefjes recept, verloren brood dagelijkse kost, wentelteefjes zonder ei, oma’s wentelteefjes maken, wentelteefjes bruin brood, wentelteefjes simpel, wentelteefjes speciaal, wentelteefjes maken 2 personen

Brood in ei dopen en bakken: Een heerlijk Nederlands gerecht om van te genieten

Brood in ei dopen en bakken, ook wel bekend als wentelteefjes, is een heerlijk gerecht uit Nederland dat vaak als ontbijt of brunch wordt gegeten. Het is een eenvoudig te maken gerecht dat een ouderwetse charme heeft en perfect is voor het recyclen van oud brood. In dit artikel zullen we je alles vertellen wat je moet weten over brood in ei dopen en bakken, inclusief de oorsprong en geschiedenis, de benodigde ingrediënten, stapsgewijze instructies, variaties en toevoegingen, tips en trucs, veelgemaakte fouten en alternatieve recepten. Lees verder om alles te ontdekken over dit heerlijke gerecht!

Wat zijn brood in ei dopen en bakken?

Brood in ei dopen en bakken, beter bekend als wentelteefjes, is een gerecht dat wordt gemaakt door plakjes brood in een mengsel van geklopte eieren en melk te dopen en vervolgens in een koekenpan te bakken tot ze goudbruin en knapperig zijn. Het resultaat is een verrukkelijk gerecht dat zowel zoet als hartig kan worden geserveerd, afhankelijk van de toevoegingen en toppings die je kiest.

De oorsprong en geschiedenis van brood in ei dopen en bakken

De oorsprong van brood in ei dopen en bakken is niet eenduidig te herleiden, maar het gerecht heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de Middeleeuwen. In veel landen over de hele wereld wordt een vergelijkbaar gerecht gegeten, zoals de Franse “pain perdu” en de Amerikaanse “French toast”. Het gerecht was oorspronkelijk bedoeld om oud brood te recyclen en voedselverspilling tegen te gaan.

In Nederland staan deze heerlijke lekkernijen bekend als wentelteefjes. De naam “wentelteefje” komt mogelijk van het werkwoord “wentelen”, wat draaien of rollen betekent. Dit verwijst naar het proces van het wentelen van het brood in het eimengsel voordat het wordt gebakken. Wentelteefjes zijn geliefd bij jong en oud en worden vaak gegeten als traktatie of comfortfood.

De benodigde ingrediënten voor brood in ei dopen en bakken

Om brood in ei dopen en bakken te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig:

 • Verse sneetjes brood naar keuze (bij voorkeur oud brood)
 • Eieren
 • Melk
 • Snufje zout
 • Optionele toevoegingen zoals kaneel, vanille-extract of suiker
 • Boter of olie om in te bakken

Deze ingrediënten zijn de basis voor het maken van wentelteefjes, maar je kunt variëren en experimenteren met verschillende smaken en toppings om je gerecht nog lekkerder te maken.

Stapsgewijze instructies voor het maken van brood in ei dopen en bakken

Volg deze eenvoudige stappen om heerlijke brood in ei dopen en bakken te maken:

 1. Breek de eieren in een ondiepe kom en klop ze los met een garde of vork.
 2. Voeg melk toe aan de kom en klop het samen met de eieren tot een glad mengsel.
 3. Voeg een snufje zout toe aan het mengsel en eventuele optionele toevoegingen zoals kaneel, vanille-extract of suiker. Roer goed door.
 4. Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en voeg een klontje boter of een scheutje olie toe om de pan in te vetten.
 5. Dompel een sneetje brood in het eimengsel en zorg ervoor dat beide kanten goed bedekt zijn.
 6. Leg het sneetje brood in de hete pan en bak het aan elke kant tot het goudbruin en knapperig is.
 7. Herhaal deze stappen met de overige sneetjes brood.
 8. Serveer de wentelteefjes warm met je favoriete toppings zoals poedersuiker, siroop, vers fruit of slagroom.

Geniet van je zelfgemaakte brood in ei dopen en bakken!

Variaties en toevoegingen aan brood in ei dopen en bakken

Hoewel de basisversie van brood in ei dopen en bakken al heerlijk is, kun je verschillende variaties en toevoegingen proberen om je gerecht een unieke smaak te geven. Hier zijn een paar ideeën:

 • Voeg kaneel en suiker toe aan het eimengsel voor wentelteefjes met een zoete smaak.
 • Gebruik bruin brood in plaats van wit brood voor een gezondere versie.
 • Voeg plakjes banaan, aardbeien of ander fruit toe tussen de sneetjes brood voor een frisse toevoeging.
 • Top de wentelteefjes af met slagroom en chocoladesaus voor een decadent dessert.

Wees creatief en experimenteer met verschillende smaken en combinaties om je eigen unieke wentelteefjesrecept te creëren.

Tips en trucs voor het perfect maken van brood in ei dopen en bakken

Hoewel het maken van brood in ei dopen en bakken een eenvoudig proces is, kunnen deze tips en trucs je helpen om het perfecte resultaat te bereiken:

 • Gebruik oud brood: Wentelteefjes worden traditioneel gemaakt van oud brood omdat het steviger is en beter absorbeert.
 • Kies het juiste brood: Kies een sneetje brood dat dik genoeg is, zodat het niet uit elkaar valt wanneer het in het eimengsel wordt gedoopt.
 • Laat het brood goed weken: Dompel het brood volledig onder in het eimengsel en laat het een paar seconden weken aan elke kant, zodat het goed doordrenkt is.
 • Vermijd overbevolking: Bak niet te veel sneetjes brood tegelijk in de pan, omdat dit de temperatuur kan beïnvloeden en het moeilijker maakt om ze gelijkmatig te bakken.
 • Bak op middelhoog vuur: Zet het vuur niet te hoog, anders worden de wentelteefjes aan de buitenkant bruin voordat ze van binnen gaar zijn.
 • Let op de timing: Bak de wentelteefjes ongeveer 2-3 minuten aan elke kant, of tot ze goudbruin en knapperig zijn.

Met deze tips en trucs kun je keer op keer perfecte brood in ei dopen en bakken bereiden.

Veelgemaakte fouten bij het maken van brood in ei dopen en bakken

Bij het maken van brood in ei dopen en bakken kunnen er een paar veelgemaakte fouten optreden. Hier is wat je moet vermijden:

 • Onvoldoende weken: Als het brood niet lang genoeg in het eimengsel weekt, kan het droog en niet goed doordrenkt zijn.
 • Overweken: Als het brood te lang in het eimengsel weekt, kan het papperig worden en uit elkaar vallen.
 • Te weinig vet in de pan: De pan moet goed ingevet zijn om te voorkomen dat de wentelteefjes blijven plakken.
 • Te hoog vuur: Een te hoog vuur kan ervoor zorgen dat de wentelteefjes aan de buitenkant verbranden terwijl de binnenkant nog niet gaar is.
 • Te veel sneetjes brood tegelijk in de pan: Bak niet te veel wentelteefjes tegelijk, anders wordt het moeilijker om ze gelijkmatig te bakken.

Door deze fouten te vermijden, zul je zeker genieten van perfect gebakken brood in ei dopen.

Alternatieve recepten en variaties op brood in ei dopen en bakken

Hoewel de basisversie van brood in ei dopen en bakken al heerlijk is, zijn er enkele alternatieve recepten en variaties die je kunt proberen. Hier zijn een paar ideeën:

 • Ouderwetse wentelteefjes: Dit is het traditionele recept voor brood in ei dopen en bakken.
 • Verloren brood “dagelijkse kost”: Deze variant van de wentelteefjes heeft een hartige twist door het toevoegen van hartig beleg zoals kaas en ham.
 • Wentelteefjes zonder ei: Voor mensen met een ei-allergie of een veganistisch dieet, kan dit recept zonder ei worden gemaakt met behulp van plantaardige melk en een eivervanger.
 • Oma’s wentelteefjes maken: Dit recept brengt je terug naar de nostalgische smaak van de wentelteefjes van oma.
 • Wentelteefjes van bruin brood: Deze variant is een gezondere versie van de wentelteefjes door het gebruik van volkoren brood.
 • Wentelteefjes simpel: Een eenvoudig recept met minimale ingrediënten maar met maximale smaak.
 • Wentelteefjes speciaal: Voeg een vleugje luxe toe aan je wentelteefjes door ze te serveren met vers fruit, slagroom of een huisgemaakte saus.
 • Wentelteefjes maken voor 2 personen: Dit recept is perfect voor een romantisch ontbijt of een brunch voor twee.

Met deze alternatieve recepten en variaties kun je je wentelteefjesrecept aanpassen aan jouw smaak en voorkeuren.

Volg de borg – de Engelse vertaling om het perfecte brood in ei dopen en bakken te maken

Voor de beste resultaten bij het maken van brood in ei dopen en bakken, bekijk je de stapsgewijze instructies en het ouderwetse wentelteefjes recept in de bronnen hieronder:

 • Wentelteefjes – makkelijk recept om zelf te maken
 • Categories: Update 84 Brood In Ei Dopen En Bakken

  How to Make Eggy Bread
  How to Make Eggy Bread

  Leg een sneetje brood er ca. 20 seconden in en draai hem daarna om en doop ook de andere zijde in het eiermengsel. Verhit ondertussen wat boter of margarine in een pan en leg hier het sneetje brood in. Bak aan de onderkant goudbruin, draai om en bak ook de andere zijde bruin. Herhaal dit ook met de rest.In het Engels heten wentelteefjes ‘French Toast‘.Wentelteefjes zijn niet alleen in Nederland populair. In België en Frankrijk eten ze het ook graag en daar noemen ze het pain perdu, wat verloren brood betekent.

  Hoe Noem Je Een Wentelteefje In Het Engels?

  Hoe noem je een Wentelteefje in het Engels? Wentelteefjes worden in het Engels ook wel ‘French Toast’ genoemd. Deze benaming wordt gebruikt om het gerecht te identificeren in de Engelse taal. Dit is een populaire en veelvoorkomende benaming die op 3 september 2020 is bevestigd.

  Hoe Noem Je Wentelteefjes In Belgie?

  Wentelteefjes zijn niet alleen in Nederland populair, maar ook in België. In België worden wentelteefjes “verloren brood” genoemd, en in Frankrijk noemen ze het “pain perdu”. Deze termen verwijzen beide naar hetzelfde gerecht, namelijk in melk en ei gedrenkte sneetjes brood die in een pan worden gebakken.

  Waar Komt De Naam Wentelteefjes Vandaan?

  De oorsprong van de naam “wentelteefjes” is voor het eerst vastgelegd in het boek “Tafereel van Sinne-mal” van A. van de Venne uit 1623. In het boek wordt het volgende vermeld: “Ey, waer ick t’huys alleen, ick backte wentel-teven Van suyckert witte broot, en butter-smeerigh vet.” Het woord “wentelteefje” is samengesteld uit twee delen. Het eerste deel, “wentel”, komt van het werkwoord “wentelen”.

  Verzamelen 44 brood in ei dopen en bakken

  Tiktok Egg Sandwich Hack: Deze Ontbijtsandwich Wil Je Maken
  Tiktok Egg Sandwich Hack: Deze Ontbijtsandwich Wil Je Maken

  See more here: ko.future-user.com

  Learn more about the topic brood in ei dopen en bakken.

  See more: ko.future-user.com/ombudsman-npo

Leave a Comment